Metaverse

Kripto ekosistemlerinin şu ana kadar en merak uyandıran projelerinden biri olan Metaverse gerçek dünya ile sanal alemi bir araya getirmeye çalışıyor.

Günümüzde internete bağlantı sağlayabilen herhangi bir elektronik cihaz ile 3 boyutlu sanal evrenlerde ya da buna benzer evrenlerde bulunmak oldukça kolaylaştı. Bu sanal alemler üzerinde kullanıcılar gerçek hayatta yaptıkları bir çok faaliyeti yapabiliyor. Örneğin sanal evrenler üzerinden alışveriş yapmak gündelik hayat için normal bir faaliyet haline geldi.

Bu alım satım işlemlerini güvenli, hızlı ve kolay hale getiren ise kesinlikle blok zinciri teknolojileri oldu. Geçtiğimiz 10 yıl içinde geliştirilen ve kısa zamanda büyüyen blok zincir teknolojileri sayesinde artık internet üzerinden alışveriş yapmak hem çok kolay hem de önceki yıllara nispeten çok daha güvenli.

Blok zinciri teknolojilerine artan bu  ilgi özellikle Metaverse projeleri için çok faydalı oldu. Metaverse projeleri genel anlamda son dönemlerin en çok kazanç sağlanan projeleri arasında geliyorlar. Bu durum Metaverse platformları ve Metaverse oyunlarının giderek artmasına, giderek gelişmesine neden oluyor. Bu da platforma daha fazla kullanıcı ilgisi sağlıyor.

Metaverse Nedir?

Metaverse, İngilizce ”meta” ve ”verse”, yani ”universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Meta kelimesi Türkçe diline tam olarak çevrilemese de evren anlamına gelen ”universe” kelimesi ile birleştiğinde ortaya ”öte evren” ya da ”sanal evren” gibi bir anlam çıkıyor. Bu anlam Metaverse teknolojilerini açıklamak adına son derece uygun bir anlam.

Metaverse 3 boyutlu sanal evrenleri, 3d oyunları ve sanal platformları içeren projelere verilen genel tabirin ismidir. Metaverse teknolojileri bu platform üzerine inşa edilen oyunlar ve evrenlerin temelini oluşturur.

En Popüler Metaverse Oyunları

Sürekli gelişen ve değişen kripto ekosistemlerinde bazı oyunlar ve bazı platformlar günden güne kullanıcı sayısında değişim gösterebilir. Ancak genel anlamda sabit ve kayda değer bir kullanıcı kitlesine sahip, kalitesini ve güvenilirliğini zaman içinde kanıtlamış olan Metaverse oyunları da bulunmaktadır. Bu oyunlara bazı örnekler verilebilir.

Kripto ekosistemlerinde AXS kısaltması ile bilinen Axie Infinilty blok zinciri tabanlı bir savaş oyunudur. Pokemon ve Tamagotchi gibi klasiklerden ilham alınarak geliştirilen Axie Infınity, ya da kısa AXS oyununda oyuncular aynen bu iki klasikte olduğu gibi hayvan benzeri yaratıklara sahip oluyor. Axies isimli bu yaratıklar oyun içerisinde toplanıyor. Oyuncular topladıkları Axies yaratıkları geliştiriyor, savaştırıyor ya da takas edebiliyor. Axie Infinity blok zinciri tabanlı teknolojileri sayesinde oyunculara hem keyifli bir deneyim yaşatıyor hem de bu deneyim sırasında para kazanmalarına olanak tanıyor.

Metaverse platformları üzerinde oldukça popüler olan bir başka oyun ise MANA kısaltması ile de bilinen Decentraland platformudur. Decentraland 90 bin 601 parsel büyüklüğünde bir alandan oluşan 3 boyutlu evreni ile Metaverse’ün en büyük evrenleri arasında yer alıyor.

Ethereum ağı üzerinden çalışan Decentraland ya da kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilen kısa ismi ile MANA kullanıcılarına NFT kısaltması ile bilinen benzersiz tokenleri kullanarak alışveriş yapma imkanı sağlıyor. Kullanıcılar bu imkanlar sayesinde birbirleri ile LAND adı verilen mülkerini alıp satabiliyor. Bu işlemler ve alım satımlar sırasında ERC-20 standartları üzerine inşa edilmiş MANA tokenler kullanılıyor.

Decentraland ile mantıken benzer olan bir başka popüler Metaverse projesi ise kullanıcıları tarafından ALICE kısaltması ile bilinen MyNeighborAlice projesi. MyNeighborAlice oyununda kullanıcılar Decentraland platformunda olan ile benzer bir şekilde mülk alışverişi yapabiliyor. Bu alışverişlerde ise platformun kendi yerel tokeni olan ALICE token kullanılıyor.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

İLETİŞİM
Yardıma mı ihtiyacınız var ?
Merhaba
Lütfen Mesajınızı Bırakın En Kısa Sürede Döneceğim