Mobil Uygulama Nasıl Yapılır ?

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır ?

Günümüz teknolojisinin ilerlemesi, sonuç olarak geldiği nokta çağımızın belki de en çok kullanılan aracı olan akıllı telefonların ortaya çıkmasını sağladı. Akıllı telefonlar geliştirildikleri yıldan bu yana teknoloji piyasalarında oldukça kalıcı  bir yer edinmeyi başardı. Haliyle bu durum da yine teknoloji pazarlarında bazı yeni uzmanlık alanlarının çıkmasına sebep oldu.

Bu uzmanlık alanları arasında belki de en başta gelenleri ise mobil uygulama, ya da akıllı telefon uygulaması yapmak, ya da geliştirmek. Özellikle son yıllarda mobil marketlerde satılan ya da ücretsiz olarak indirilebilen yüz binlerce, hatta belki de milyonlarca mobil uygulama geliştirildi. Geliştirilmiş olan ve piyasaya sürülen bu mobil uygulamalar içerisinde bazıları başarılı olup günlük hayat içerisinde kendilerine sağlam bir yer edinebilirken bazıları da daha başlangıç bile yapamadan teknoloji tarihinin tozlu sayfalarına karıştı.

Peki ya mobil uygulama nasıl geliştirilir? Mobil uygulama geliştirilme sürecinde dikkat edilmesi gereken faktörler ve püf noktalar nelerdir?

Teknik detaylara geçmeden önce mobil uygulamayı geliştiren kişi veya geliştirici ekibin bu uygulamayı hangi platformda kullanılmak üzere geliştireceklerine karar vermeleri gerekir. Mobil uygulama geliştirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta budur.

Geliştirici kişi ya da ekip bu uygulamayı bilgisayar üzerinden mi yoksa mobil üzerinden mi kullanılacağını belirlemeli. Uygulama altyapısı oluşturulurken bu karara göre hareket edilmeli. Eğer uygulama bir telefon cihazı için geliştiriliyor ise farklı araçlar, bilgisayar için geliştiriliyor ise farklı araçlar kullanılmalıdır. Bilgisayar için geliştirilen uygulamalar için yapılan işlemler ile telefon uygulamaları için yapılan işlemler birbirinden bir hayli farklıdır. Bu anlamda uygulama geliştirme sürecinde bu nokta son derece büyük bir öneme sahiptir.

IPhone cihazlarında kullanılan iOS işletim sistemi uyumlu bir uygulama geliştirilirken kullanılan araçlar Samsung, LG ya da TLC gibi markaların kullandığı Android işletim sistemine uyumlu mobil uygulamalar için kullanılan araçlardan epey farklıdır.

Eğer geliştirici kişi ya da ekibin amacı bir mobil uygulama, yani telefon cihazları için tasarlanmış olan bir uygulama geliştirmek ise burada geliştiricileri yine bir seçim bekler. Geliştiriciler tasarım sürecindeki mobil uygulamalarının Android işletim sistemi ya da İOS işletim sistemi uyumlu olmalarını seçmelidirler. Bazı durumlar ve bazı uygulamalarda, mobil uygulama her iki işletim sistemi için de eş zamanlı olarak uyumlu halde geliştirilebilir. Ancak daha ufak çaplı uygulamalar için geliştirme sürecinin bu noktasında hangi işletim sistemine uyumlu olacaklarına karar vermeleri sürecin devamı için son derece önemlidir.

Sonraki etapta ise yine uygulamayı geliştiren kişi ya da geliştirici ekip uygulama üzerinde kullanılacak olan dil ve araçları belirlemelidir. Bunlar uygulama geliştirilirken kesinlikle en başta planlanmalı ve bütün süreç bu plana göre ilerlemelidir.

Daha sonra ise uygulamanın türüne karar verilmeli. Bu kolay bir süreç olmayacaktır. Hatta belki de teorik düzeyde geliştiricilerin en çok zorlanacakları süreç bu işlemler olacaktır. Uygulama türüne karar verilirken uygulamanın hangi kitleye hitap edeceği, hangi ihtiyacı gidereceği, ne işe yarayacağı, alanında benzer uygulamalar gibi bir çok konuda kapsamlı pazar araştırmaları yapılmalıdır.

Gerekli pazar araştırması ve fizibilite çalışmaları yapıldıktan sonra eğer uygulama hayata geçirilmek için uygun olarak görüldüyse ve geliştiriciler hedeflerini net bir şekilde belirlediyse mobil uygulama geliştirme süreci teknik anlamda başlayabilir. Bu noktada uygulama geliştiriciler için sunulmuş olan bir çok program ve birçok araç bulunmaktadır. İşinde uzman bir kişi ya da başarılı bir ekip amaçları için gerekli olan araçları kolayca tespit edebilir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

İLETİŞİM
Yardıma mı ihtiyacınız var ?
Merhaba
Lütfen Mesajınızı Bırakın En Kısa Sürede Döneceğim